Arbitrage

ARBITRAGE


1. Inleiding

Welkom op de arbitragepagina van GHBS. Hier vind je alle informatie over hoe we binnen onze club omgaan met arbitrage. Van het opleiden van nieuwe scheidsrechters tot het indelen van wedstrijden en het omgaan met eventuele uitdagingen. Of je nu een ervaren scheidsrechter bent of net begint, deze pagina biedt je de richtlijnen die je nodig hebt.


2. Arbitrage binnen GHBS

Jeugdwedstrijden

Op zaterdag vinden de jeugdwedstrijden plaats. De jongste jeugdwedstrijden worden begeleid door ouders die als spelbegeleiders optreden. Dit helpt de kinderen om op een laagdrempelige manier kennis te maken met de regels van het hockey en draagt bij aan een veilige en plezierige sportomgeving. De oudere jeugd wordt gefloten door jeugdleden of senioren, waardoor zij kunnen groeien in hun rol binnen de club.


Seniorenwedstrijden

Op zondag zijn de seniorenwedstrijden aan de beurt. Het is de verantwoordelijkheid van de aanvoerders om scheidsrechters in te delen voor deze wedstrijden. Dit zorgt voor een vloeiende organisatie en voorkomt misverstanden op de wedstrijddag. De teams worden tijdig ingedeeld door de arbitragecommissie zodat aanvoerders de tijd hebben om scheidsrechters in te delen.


CS+ scheidsrechters

Voor "topwedstrijden" die niet door bondsscheidsrechters worden gefloten, wijzen we CS+ scheidsrechters aan. Deze scheidsrechters zijn ervaren en opgeleid om wedstrijden op een hoger niveau te leiden.


Ouders als spelbegeleiders voor de jongste jeugd

Voor de jongste jeugdteams worden ouders gevraagd om de rol van spelbegeleider op zich te nemen. Deze rol is essentieel voor het begeleiden van de kinderen in hun eerste stappen op het hockeyveld. Ouders worden voorzien van eenvoudige instructies en worden aangemoedigd om de kinderen te helpen de basis van het spel te begrijpen, zonder de druk van formeel fluiten.


3. Verplichting voor leden om te fluiten

Bij GHBS verwachten we dat alle leden actief bijdragen aan de arbitrage binnen de club. Vanaf de leeftijd van 15 jaar is elk lid verplicht om een scheidsrechterskaart te halen. Dit doe je door de e-learning te volgen via het KNHB College en het bijbehorende examen succesvol af te leggen. Het behalen van deze kaart is verplicht, maar ook als je de kaart nog niet hebt, blijf je verplicht om wedstrijden te fluiten.


Specifiek voor de leden die 15 jaar worden geldt dat zij de e-learning van de KNHB moeten doorlopen om hun CS-kaart te behalen. Deze opleiding biedt hen de basiskennis en vaardigheden die nodig zijn om als scheidsrechter op te treden binnen onze club​ (KNHB)​ (KNHB).


4. Opleiding tot clubscheidsrechter

De opleiding tot clubscheidsrechter is ontworpen om leden op te leiden in het fluiten van wedstrijden binnen hun eigen vereniging. Deze opleiding bestaat uit een online e-learningmodule, waarin je praktijksituaties tegenkomt en de spelregels leert toepassen. Je bereidt je voor op het examen via multiple-choice vragen, die je ook online maakt.


Na het behalen van je scheidsrechterskaart begin je met het fluiten van wedstrijden. Helaas kunnen we niet iedereen die voor het eerst fluit begeleiding bieden met het fluiten, maar als je hier behoefte aan hebt kan je het aangeven bij je teammanager. Deze kan proberen een ervaren scheidsrechter uit je team aanwezig te laten zijn om je te ondersteunen. Tijdens het fluiten ligt de nadruk vooral op het duidelijk toepassen van de basisregels zoals shoot, hakken, en gevaarlijke situaties​ (KNHB).


Voor je je eerste wedstrijd fluit (of als je al even niet gefloten hebt) is het nuttig om dit filmpje te kijken met fluittips voor de beginnende clubscheids: https://www.youtube.com/watch?v=7ISjuJIn5NY


5. Wedstrijdindeling en verantwoordelijkheden

Hoe worden wedstrijden ingedeeld?

Aanvoerders (bij senioren) en teammanagers (bij junioren) zijn verantwoordelijk voor het invoeren van scheidsrechters via de Mijn GHBS-omgeving (LISA Team). Dit kan gedaan worden via de website van GHBS en moet uiterlijk een week voor de wedstrijd worden afgerond. Het is essentieel dat elk teamlid zijn of haar verantwoordelijkheid neemt voor het fluiten van de toegewezen wedstrijden.


Hoewel we altijd proberen om teams tijdig in te delen kunnen er altijd wijzigingen plaats vinden in de planning. Ook aan het begin van het seizoen en wanneer er herindelingen plaats vinden kan het zijn dat er minder tijd zit tussen de indeling en de wedstrijden. Houd dus altijd in de gaten of je (team) staat ingedeeld om te fluiten!


Wat te doen als je niet kunt?

Als je niet kunt fluiten op de toegewezen dag, is het jouw verantwoordelijkheid om tijdig een vervanger te regelen. Probeer dit eerst binnen je eigen team. Mocht dat niet lukken, dan kun je je dienst "aanbieden" via de Facebook-groep. Het is gangbaar dat hiervoor enkele tientjes worden gevraagd.


Als je je dienst omruilt of verkoopt moet je dat doorgeven aan de arbitragecommissie (arbitrage@ghbs.nl), zolang jij staat ingedeeld ben jij verantwoordelijk (en krijg jij ook de boete als je vervanger niet komt opdagen).


Als er geen scheidsrechter is

Soms gaat er iets mis en staan er wel teams maar geen scheidsrechters. Voor de wedstrijd kan je controleren of er scheidsrechters zijn ingedeeld en vlak voor de wedstrijd kan je proberen deze mensen te bereiken. Maar als dat niet lukt moet je toch hockeyen. Vraag in het clubhuis of van het team dat voor je speelde of iemand zo aardig wil zijn. En anders moet je improviseren en zelf fluiten. Het heeft geen zin om op dat moment de arbitragecommissie te bellen, deze vrijwilligers hebben geen oplossing. Wel kan je het per mail melden na de wedstrijd dan zoeken wij uit wat er mis is gegaan en of de boeteregeling van kracht is.


Wat te doen als het fluiten niet goed gaat?

Mocht je tijdens het fluiten tegen problemen aanlopen, bijvoorbeeld omdat je een situatie moeilijk vindt of niet goed weet hoe je moet handelen, overleg dan met je collega scheidsrechter en ga in overleg met de aanvoerders en coaches van de spelende teams. Als je achteraf nog wilt napraten over je wedstrijd of er is iets vervelends gebeurd, dan kan je dat melden bij de arbitragecommissie.


Invullen van het DWF

Scheidsrechters zijn verplicht om voor de wedstrijd te controleren of beide teams hun DWF (digitaal wedstrijdformulier) hebben ingevuld. Dit is een cruciale stap om ervoor te zorgen dat de wedstrijd op een correcte en georganiseerde manier verloopt. Na de wedstrijd moeten de scheidsrechters het DWF verder invullen en afronden. Het niet nakomen van deze verplichting kan leiden tot boetes voor de betrokken teams of scheidsrechters. Het DWF kan je openen vanuit de hockey.nl app of de LISA app of via de link die je voor de wedstrijd wordt toegestuurd. https://dwf.hockeyweerelt.nl/matches


6. Hulp nodig bij fluiten?

Als je team hulp nodig heeft bij het indelen van scheidsrechters of als er specifieke uitdagingen zijn, kun je altijd contact opnemen met onze arbitragecommissie via arbitrage@ghbs.nl. Zij staan klaar om je te ondersteunen.


7. De loopbaan van een scheidsrechter

Bij GHBS moedigen we scheidsrechters aan om hun vaardigheden continu te verbeteren. Zoals met de meeste zaken in het leven, worden dingen leuker naarmate je er beter in wordt. Een wedstrijd goed voorbereiden en regelmatig fluiten zullen je helpen om steeds beter te worden als scheidsrechter. Dit is belangrijk, want goede arbitrage draagt bij aan de sfeer en het plezier op het veld.


Bekijk daarom regelmatig deze pagina voor nuttige tips en bronnen om je fluitvaardigheden te verbeteren​ (KNHB)​ (KNHB).


Als je merkt dat je fluiten echt leuk vindt en je wilt jezelf verder ontwikkelen, kun je overwegen om door te groeien naar CS+ of zelfs bondsscheidsrechter. Dit biedt je de mogelijkheid om op hogere niveaus te fluiten en je vaardigheden verder aan te scherpen. Heb je hier interesse in? Geef dit dan aan bij de arbitragecommissie, zij kunnen je verder begeleiden in dit traject.

8. Belang van goed fluiten

Een goede scheidsrechter draagt bij aan een eerlijke en sportieve wedstrijd. Het is belangrijk dat scheidsrechters de spelregels kennen en consequent toepassen. Dit zorgt niet alleen voor een prettige wedstrijdbeleving voor alle spelers, maar versterkt ook de sportiviteit en het respect binnen de club.


9. Spelregels en bronnen

Voor een volledig overzicht van de spelregels en andere relevante informatie kun je terecht op de volgende pagina’s:


10. Boeteregeling bij niet opkomen dagen

Bij GHBS hanteren we een boeteregeling om te waarborgen dat scheidsrechters op de juiste tijd en plaats aanwezig zijn:

  • Bij het niet opkomen dagen wordt een boete van €50 per scheidsrechter in rekening gebracht.
  • Bij herhaaldelijk niet opkomen dagen wordt de boete verhoogd naar €75 per scheidsrechter.

De volledige regeling vind je in ons Huishoudelijk Reglement.


11. Contactinformatie

Heb je nog vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met onze arbitragecommissie via arbitrage@ghbs.nl. Ze staan altijd klaar om je te helpen.


12. Tot slot: de 5 gouden regels:

#1 - Support alle teams op een positieve manier

Op en langs het veld supporten we al onze teams positief. Niemand vindt het leuk als er naar je geschreeuwd wordt, ook scheidsrechters niet. Een compliment geven aan elkaar mag natuurlijk wel!


#2 - Vragen mag, mits op een normale manier

Als je een vraag hebt aan de scheidsrechter en je stelt deze op een normale manier, dan zal de scheidsrechter altijd (afhankelijk van de timing en de spelsituatie) proberen je vraag te beantwoorden.


#3 - We treden op tegen wangedrag

Je ongenoegen uiten over een beslissing van de scheidsrechter is niet sportief. Een vervelende opmerking maken, wegwerpgebaren, het opzichtig klappen voor een bepaalde beslissing of het bestormen van een scheidsrechter (crowden) zal daarom meteen bestraft worden met een groene kaart.


#4 – Iedereen heeft een voorbeeldfunctie

Spelers, coaches en scheidsrechters hebben allemaal een voorbeeldfunctie op en rond het veld. Wees je hiervan bewust voor, tijdens en na de wedstrijd. Spreek elkaar aan op onsportief gedrag.


#5 – Sta open voor elkaar

Door goed contact voor, tijdens en na de wedstrijd tussen teams, scheidsrechters en supporters houden we hockey tot de leukste en sportiefste sport. Feedback geven en elkaar helpen mag altijd, zolang dit opbouwend gebeurt! Hockey doen we namelijk samen.

Share by: